SÜT KRİZİ ET KRİZİNİ TETİKLER

TOKAT VETERİNER HEKİMLER ODASI BASIN AÇIKLAMASI

SÜT ÜRETİM SEKTÖRÜ CAN ÇEKİŞİYOR

Hayvansal üretimin ana belirleyicisi ve geleceği süt tür. Süt fiyatının bu kadar yetersiz kalması ve günün koşullarına hitap etmemesi hayvancılık sektörünü bitme noktasına getirdiği gibi geri dönülmez zararlara da yol açacaktır. Süt sadece ineğin memesinden çıkan bir sıvı değil; 23 milyon ton yıllık üretimi, pazarlama, nakliye, işleme, perakende sektörü ile hayvancılık sektörünün sürdürülebilirliğinin ana garantörüdür.

Ülkemiz TUİK rakamlarına göre 18.000.000 büyükbaş hayvan varlığı görülmektedir. Mevcut hayvan varlığının 6.500.000 adedi ise sağmal hayvan olarak görülmektedir. 2021 yılı içerisinde Ulusal Süt Konseyi tarafından çeşitli dönemlerde süt fiyatlarında tavsiye kararları almıştır. En son Aralık 2021 tarihinde süt tavsiye fiyatı belirlenmiştir. O günden bu güne bir değişim kararı almamıştır. Ancak günümüz koşullarında; günlük değişen maliyetler, Kesim fiyatlarının sürekli artması Aralık ayında en son açıklanan süt satış tavsiye fiyatının güncelliğini kaybettiği görülmektedir. Süt fiyatlarının düşük olması; artan yem maliyetleri ve kesim fiyatlarının yüksek olması durumlarında yetiştiricilerin dişi hayvanlarını kesime göndermesiyle sonuçlanmıştır. Kesim fiyatının yüksek süt fiyatının düşük olması durumlarında yetiştiriciler çareyi “kestir kurtul” olarak sonuçlandırmıştır. Dişi kesimi; hayvancılığın geriye dönülmez intiharı ile sonuçlanacaktır. Bakanlığın bu olaya “mezbahalarda dişi kesimini engelleme” şeklindeki basit bir önlem alma çalışması zorda olan yetiştiriciye destek olmak yerine zorlayarak yapmaya kalkması yetiştiriciye karşı samimiyetini sorgulatmaktadır. Hayvancılığı girdiği bu girdaptan kurtarma yöntemi süt fiyatlarının sürekli dinamik bir yapı ile belirlenmesidir. Sürekli zarar eden yetiştiricilerin dişi hayvanlarını kesime sürüklemesi hayvancılığın bitmeye doğru gitmesi, yeniden et ve hayvan ithalatı ile sonuçlanması demektir. Özellikle yaklaşan Ramazan ayı ile kesim fiyatları gene yükselecek süt fiyatlarındaki belirsizlik ve fiyat düşüklüğü devam ederse artan maliyetler nedeni ile daha fazla dişi kesimi yaşanacaktır.

Bakanlık yetkililerine buradan çağrımız hayvancılık sektörünü biraz umursuyorlarsa gelişen fiyatlamalar dikkate alınarak süt konseyinin aylık baz da toplanması ve fiyat açıklaması olmalıdır. Mevcut koşullarda hayvancılık sektörü önemseniyor ise süt konsey tavsiye fiyatının 4,7 den en az 7 tl seviyelerine yükseltilmesi gerekmektedir. Her yıl yaşanılan bu olaylardan ders alamamış olmak ülkemiz için ne acıdır. Dünyada gıdanın, gıda arz güvenliğinin önem kazandığı bu dönemlerde üreticisini korumayan bir yapının üreticisine, çiftçisine, tüketicisine faydası sorgulanmalıdır.

Seyit Sami KARYAĞDI

Oda Başkanı

  
335 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın